onsdag 11. november 2009

Potetdagen

Snart er det potetdagen, den 28. januar.



Det var ikke mye jeg visste om poteter, bortsett fra at jeg synes det er godt å spise da, kokte poteter, bakte poteter, pommets fritz eca.



Det jeg ikke visste om poteter, er stort sett at den kan være giftig..






Alt som vokser over jorden, men særlig frukten, inneholder alkaloider,
særlig solanin, men også chakonin, og er dermed giftig. Også rotknollen
inneholder mindre mengder slike stoffer, men de er mest konsentrert i, og like
under skallet, slik at råskrelling vil fjerne ca. 80 % av alkaloidene i
knollen.
Poteter bør lagres mørkt for å unngå at de reagerer med lys og
derved blir giftige. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, er
dette en indikasjon på at de har vært utsatt for lys og kan inneholde solanin.
Den grønne fargen skyldes klorofyll som også dannes når potetene utsettes for
lys. En kan derfor ikke fjerne solaninet helt ved å skjære bort de grønne
områdene. Grønne poteter bør ikke benyttes til mat eller fôr for dyr. Potetens
groer kan inneholde tildels store mengder solanin, og må fjernes før poteten gis
som dyrefor.
Oppvarming av poteten til over 170 °C fjerner det meste av
solanininnholdet; vanlig koking har ingen innvirkning.






Men ellers så synes jeg man skal spise poteter med god samvittighet, og ikke minst på potetens dag.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Setter alltid pris på en kommentar. ;)